Sastojci:

200 g lisnatog testa

prah šećer

600 ml mleka

štapić vanile ili ekstrakt vanile

3 jaja

60 g gustina

150 g klasičnog šećera

100 g čokolade za kuvanje za glazuru

Priprema:

Razvucite lisnato testo u većih pleh – možete onaj veličine rerne. Za ovo će vam trebati malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Potom izvadite pleh, preko testa stavite papir za pečenje, pa ga poklopite drugim plehom – ne treba da bude pretežak, kako se testo ne bi previše diglo. Potom vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike praugaonika.

Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni, ili koliko vam je već maksimalno, i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.

Kada ste završili sa ovim delom, prelazite na fil:

Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.

Potom filujete korice tako što između prve i druge, i druge i treće stavljate fil, i to pomoću šprica.

Završavate sa koricom, preko koje treba da dođe fondan.

Na kraju je ostalo da fondan išarate čokoladom za kuvanje koju ste prethodno otopili kao kad pravite glazuru.

MILLE-FEUILLE KOLAČ

Course: desert