Sastojci:

90 g belanac sobne temperature (otprilike 3 jajeta)

30 g kristal šećera

110 g badema

200 g šećera u prahu.

Za krem:

2 žumanceta

40 g kristal šećera

50 ml mleka

100 g maslaca sobne temperature

Priprema:

Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra 1 minut. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini).

Umutite belanca u čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macarone u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih miksate.

U belanca ručno dodajte mešavinu badema i šećera u prahu. Mešajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, proverite da li je smesa prave konzistencije. Smesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne sme da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih belanaca). Ako nije dovoljno izmešana, ponovite još koji put pa opet proverite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, biće preretka.

Plehove obložite papirom za pečenje. Smesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macarona.

Ostavite macarone da malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suvom vremenu do i više od sat vremena ako je u vazduhu puno vlage.

Ugrejte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.

Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Uputstvo za krem:

Umutite žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvajte mleko dok ne provri. Dodajte polako mleko u žumanca pa sve miksajte dva minuta. Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta.

Ako želite krem s ukusom lešnika/badema, povećajte količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mlevenih lešnika/badema.

Ako želite krem s ukusom ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!

Kada su se potpuno ohladili po dva macarona spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi cureo krem.

Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati pre posluživanja.

Macarons su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Pre posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

MACARONS

Course: desert