LAZANJE SA TIKVICAMA I SIROM
Course: glavno jelo
Sastojci
- 600 g tikvica
- 50 g maslaca
- 1 kašičica začina
- beli biber
- 12 listova lazanja
- so
- 100 g gorgonzole
- 50 g mocarele
- 15 g parmezana
Za bešamel sos:
- 50 g maslaca
- 50 g pšeničnog oštrog brašna
- 1 l mleka
- 1 kašičica
- beli biber
- so
Upustvo
- Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Ispržite ih na maslacu, pospite začinom i sklonite sa vatre.
- Lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi (2-3 minuta), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne slepe, ili koristite lazanje koje se ne kuvaju.
- Za bešamel sos, na maslacu lagano ispržite brašno. Postupno dosipajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku gustu smesu. Dodajte začin, pobiberite i po potrebi posolite.
- Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, narendanu mocarelu i nacepkanu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, narendani sir i parmezan.
- Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.