Sastojci:
600g tikvica
50g maslaca
1 kašičica začina
beli biber
12 listova lazanja
so
100g gorgonzole
50g mocarele
15g parmezana
Za bešamel sos:
50g maslaca
50g pšeničnog oštrog brašna
1l mleka
1 kašičica
beli biber
so
Priprema:
Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Ispržite ih na maslacu, pospite začinom i sklonite sa vatre.
Lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi (2-3 minuta), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne slepe, ili koristite lazanje koje se ne kuvaju.
Za bešamel sos, na maslacu lagano ispržite brašno. Postupno dosipajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku gustu smesu. Dodajte začin, pobiberite i po potrebi posolite.
Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, narendanu mocarelu i nacepkanu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, narendani sir i parmezan.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.