LAZANJE SA TIKVICAMA I SIROM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 600 g tikvica
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica začina
  • beli biber
  • 12 listova lazanja
  • so
  • 100 g gorgonzole
  • 50 g mocarele
  • 15 g parmezana

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g pšeničnog oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 1 kašičica
  • beli biber
  • so

Upustvo

  • Tikvice operite i uzdužno narežite na tanke ploške. Ispržite ih na maslacu, pospite začinom i sklonite sa vatre.
  • Lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi (2-3 minuta), u koju ste stavili par kapi ulja da se listovi ne slepe, ili koristite lazanje koje se ne kuvaju.
  • Za bešamel sos, na maslacu lagano ispržite brašno. Postupno dosipajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku gustu smesu. Dodajte začin, pobiberite i po potrebi posolite.
  • Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) stavite malo bešamela, složite red lazanja, po njima rasporedite bešamel, tikvice, narendanu mocarelu i nacepkanu gorgonzolu. Na to stavite listove lazanja i postupak ponovite, tako da na zadnji list lazanja stavite bešamel, narendani sir i parmezan.
  • Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.