Sastojci:

550 g mekanog brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašika soli

1 mala kisela pavlaka (180 g)

200 ml tople vode

Priprema:

U toplu vodu dodati so i kiselu pavlaku pa promešati.

U drugu posudu pomešati brašno 500 g, sa praškom za pecivo, pa naliti vodu i pavlaku i mesiti testo. Ukoliko se testo lepi za ruke dodati još onih preostalih 50 g brašna. Testo treba da bude meko i glatko i da se ne lepi.

Ostaviti testo da odstoji 30 minuta.

Pospite brašnom radnu površinu, istresite testo pa otkidajte komade ili podelite testo na pola, sve dok ne dobijete male loptice testa veličine malo veće od ping pong loptice.

Svaku tu lopticu razvucite oklagijom na debljinu 3 – 5 mm. Oblik nije bitan.

Ulje zagrejte na najveću temperaturu, pa onda smanjite na srednju da ne bi testo gorelo.

Nožem prosecite crtu po sredini na langošicama, ne idite do krajeva.

Pecite svaku stranu 2 minuta pa okrenite i tako dok ne dobiju boju.

Pečene langošice stavljajte na papirni ubrus da se ocede.

Jedu se vruće, slane ili slatke, po želji.

 

LANGOŠICE

Course: toplo predjelo