Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 100 gr + 100 gr barene slanine
  • 1 – 2 kašike ulja
  • 200 gr praške šunke u komadu
  • 5 krompira srednje veličine
  • 1 kesa smrznutog kukuruza (oko 1/2 kg)
  • 1 veća crvena paprika
  • 2,5 dcl hladnog mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1 ravna kašičica majčine dušice
  • 1 l gotove supe (1l vode + 2 kockice za supu)
  • sveže mleveni biber, oko 1/2 kašičice
  • po potrebi so

Priprema:

Crni luk iseći na sitne kocke. 100 gr slanine iseći na kockice, pa zajedno, crni luk i slaninu, ispržiti. Ispržite tako da luk bude providan, a da slanina porumeni.

Prašku šunku isecite na kockice. Crvenu papriku operite, očistite od semenki, pa takodje isecite na kockice. Krompir očistite i isecite na jako sitne kocke.

Na uprženi luk i slaninu, dodajte kukuruz, krompir, prašku šunku i crvenu papriku. Nalijte na to vodu i dodajte kockice za supu. Dodajte i majčinu dušicu i biber. Kada čorbica bude kuvana, lako ćete dodati još i so, ako bude potrebe, pa prokuvati minut tako dosoljeno.

Čorbu poklopite i kuvajte nekih pola sata, odnosno dok kukuruz i krompir ne budu kuvani.

Brašno stavite u manju činiju, pa postepeno, kašiku po kašiku, dodajte hladno mleko dok viljuškom ne razmutite brašno da ne bude grudvasto. Onda dodajte preostalo mleko, izmešajte, pa sipajte u kuvanu čorbicu, mešajući viljuškom na mestu gde sipate (takodje da se ne zgrudva). Kuvajte još koji minut, povremeno mešajući.

100 gr slanine isecite na sitne kocke, pa upržite. To će vam biti za posipanje čorbe. Servirajte čorbu u činije, pospite tucanom paprikom, pospite komadićima pržene slanine.

KUKURUZ ČORBA SA PRŽENOM SLANINOM

Course: toplo predjelo