Sastojci:

1 kg krompira

40 g ulja

so, biber

250 g svežih pečuraka

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

peršunovo lišće

1 dl pavlake

2 kašike rendanog sira

Priprema:

Krompir oprati i skuvati u ljusci a zatim ga oljuštiti i iseći na kolutove. U uljem podmazan sud staviti red krompira, posoliti ga, pobiberiti, dodati red dinstanih pečuraka, preliti ih sa malo pavlake, pa potom ponovo složiti krompir. Poslednji red treba da je krompir.

Po krompiru preliti pavlaku, dodati malo tople vode i poklopljeno u zagrejanoj rerni peći oko 20 minuta. Gotov krompir posuti rendanim sirom i seckanim peršunovim lišćem.

Pečurke pripremiti na sledeći način: očistiti ih ako su sveže, oprati i iseći na listiće. Ako su sušene pečurke preliti ih mlakom vodom i ostaviti da omekšaju, pa zatim ocediti. Zagrejati ulje, dodati sitnije isečen crni luk i malo ga prodinstati, a potom umešati pečurke i uz pomalo dolivanja vode, dinstati ih. Pred kraj dinstanja dodati iseckan beli luk i peršunovo lišće, posoliti i pobiberiti.

Uz ovako pripremljen krompir poslužiti omlet od jaja, jaja na oko, zelenu salatu, mešanu salatu, salatu od kupusa itd.

KROMPIR SA PEČURKAMA I SIROM