KNEDLE OD HLEBA I ŠUNKE

Sastojci

  • 1 hleb po mogućnosti od par dana stajanja
  • 1 šoja mleka
  • 4 jajeta
  • 250 g kuvanog samlevenog suvog mesa ili šunke
  • mrvice
  • so

Upustvo

  • Sastrugarti na trenicu koru od hleba, a zatim sredinu iseći na sitne kockice i ispržiti rumeno na masti. Skinuti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
  • Zatim dodati 1 šolju za belu kafu mleka, 4 jajeta, 250 g kuvanog samlevenog suvog mesa ili šunke, mrvica po potrebi, malo soli, pa sve to dobro izmešati.
  • Uzeti salvet, namazati ga mašću i sipati testo na njega u obliku velike knedle. Salvet vezati, i nataknuti na dršku drvene varjače, pa spustiti u slanu vodu, koja vri u loncu, da se kuva 1 sat.
  • Gotovu knedlu izvaditi iz salveta, staviti je na okrugao tanjir, posuti prženim mrvicama i služiti sa gulašom uz divljač ili govedinu pripremljenu kao što se priprema divljač.