Sastojci:

Za testo:

125 g maslaca

400 g brašna

malo mleka

Za nadev:

pola l mleka

1 šipka vanile

6 jaja

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

Priprema:

Umesiti 125 g maslaca sa 400 g brašna. Maslo i brašno zamesiti sa malo mleka koliko da se napravi mekano testo.

Testo podeliti na 2 dela i oklagijom ga razvući u debljini tupe strane noža. Jednu koru staviti u namazan dubok kalup, drugu koru staviti preko prve a rubove sastaviti.

Na jednom delu testa ostaviti mali otvor kroz koji treba staviti nadev za koji nam je potrebno pola litre mleka, 1 šipka vanile, pa kad se mleko sa vanilom skuva skinuti ga sa vatre i dobro rashladiti.

U činiju razmutiti 6 celih jaja, 6 kašika šećera i 1 vanil šećer. U razmućena jaja dodati rashlađeno mleko, promešati, pa u pitu sipati kroz otvor, a njega zatim zalepiti.

Pitu peći u vreloj pećnici i služiti je hladnu.

JEVREJSKA PITA SA MLEKOM

Course: desert