Sastojci:

1/2 kg suve leblebije ili nauta

jedna kafena kašika sode bikarbone

nekoliko istucanih čenova belog luka

sok od limuna

jedna kafena kašika soli

jedna čaša tahina (tahin je masa koja se kupuje gotova i napravljena je od susamovih semenki, a osnova je tahan alve)

Za ukras (po želji):

pola kafene kašike kima ili korijandera

pola kafene kašike mlevene crvene paprike

5 supenih kašika maslinovog ulja

isečene rotkvice

listovi peršuna

nekoliko celih zrna leblebije

Priprema:

Potapanje leblebija: očistiti leblebiju pa je potopiti da preko noći stoji u hladnoj vodi kojoj je dodato pola kafene kašike sode bikarbone.
Kuvanje leblebije: oprati leblebiju, nasuti čistu vodu, dodati pola kašike sode bikarbone i staviti na jaku vatru sve dok se voda ne podigne i na površini se ne pojavi pena. Skidati penu u toku kuvanja, smanjiti vatru, pa ostaviti da se leblebija dobro skuva, da se lako gnječi rukom, ali ne da se raspadne u vodi. Kada se skuva, ostaviti nekoliko celih zrna za ukras.

Skuvanoj leblebiji pre pasiranja skinuti opnicu laganim pranjem leblebije između prstiju kroz vodu. Ocediti, pa u blenderu samleti kuvana zrna leblebije u krem, pa dodati istucani beli luk i so. Dodati tahin, dobro izmešati i naliti malo vode ukoliko je smesa tvrda. Postepeno dolivati sok od limuna i dobro mešati sa smesom. Kada je smesa gotova, treba da bude kremasta kao za tortu, ali ne tvrda. Raširiti masu na tacnu za posluženje čije ivice treba da budu izdignute. Ukrasiti tanjir zrnima leblebije, nakapati maslinovim uljem, alevom paprikom, kimom, rotkvom, peršunom, po želji.
Humus je glavni prilog uz pečenu piletinu sa karijem. Količina je dovoljna za 4-5 osoba.