HLADNO TELEĆE PEČENJE SA MAJONEZOM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg mlade teletine
  • 2 kašike soli
  • 1 veza razne zeleni
  • 2 lista lovora
  • 2 kašike sirćeta
  • nekoliko zrna krupnog bibera
  • pola dl ulja
  • 1 kašika brašna
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 žumanceta
  • sok od limuna
  • so
  • 2 kašike senfa

Upustvo

  • Uzeti 1 kg mlade teletine bez kostiju, oprati je, istući tučkom, malo posoliti, čvrsto saviti u rolnu. Umotati u čist salvet i obmotati naročito na krajevima, čistim tankim kanapom.
  • U jednu šerpu sipati vode, 2 kašike soli, 1 vezu razne zeleni, 2 lista lovora, 2 kašike sirćeta i nekoliko zrna krupnog bibera. U marinadi kuvati jedan sat, pri tom paziti da salvet ne izgori, pa češće meso pomerati.
  • Kad je meso mekano, izvaditi ga iz marinade sa salvetom i ostaviti tako da se ohladi.
  • Pola dl ulja sipati u jedan lonac koji treba staviti u drugi lonac sa vodom. Ulje dobro mešati, pa kad proključa dodati i 1 kašiku brašna. Neprestano tući na vatri i potom staviti 4 kašike kisele pavlake i 4 žumanceta. Pa i dalje tući dok se ne dobije gust umak.
  • Zatim skinuti lonac sa štednjaka, dodati soka od limuna, soli i 2 kašike senfa. Sad opet na stolu tući masu žicom dok se majonez ne ohladi. Gotov majonez ostaviti na hladno mesto.
  • Odvezati iz salveta ohlađeno meso, staviti ga na dasku i seći oštrim nožem na tanke režnjeve. Možda će se meso malo raspasti, ali to ništa ne smeta. Složiti ga na duguljastu činiju, preliti hladnim majonezom, ukrasiti zelenim lišćem peršuna.