Sastojci:

1 kg mlade teletine

2 kašike soli

1 veza razne zeleni

2 lista lovora

2 kašike sirćeta

nekoliko zrna krupnog bibera

pola dl ulja

1 kašika brašna

4 kašike kisele pavlake

4 žumanceta

sok od limuna

so

2 kašike senfa

Priprema:

Uzeti 1 kg mlade teletine bez kostiju, oprati je, istući tučkom, malo posoliti, čvrsto saviti u rolnu. Umotati u čist salvet i obmotati naročito na krajevima, čistim tankim kanapom.

U jednu šerpu sipati vode, 2 kašike soli, 1 vezu razne zeleni, 2 lista lovora, 2 kašike sirćeta i nekoliko zrna krupnog bibera. U marinadi kuvati jedan sat, pri tom paziti da salvet ne izgori, pa češće meso pomerati.

Kad je meso mekano, izvaditi ga iz marinade sa salvetom i ostaviti tako da se ohladi.

Pola dl ulja sipati u jedan lonac koji treba staviti u drugi lonac sa vodom. Ulje dobro mešati, pa kad proključa dodati i 1 kašiku brašna. Neprestano tući na vatri i potom staviti 4 kašike kisele pavlake i 4 žumanceta. Pa i dalje tući dok se ne dobije gust umak.

Zatim skinuti lonac sa štednjaka, dodati soka od limuna, soli i 2 kašike senfa. Sad opet na stolu tući masu žicom dok se majonez ne ohladi. Gotov majonez ostaviti na hladno mesto.

Odvezati iz salveta ohlađeno meso, staviti ga na dasku i seći oštrim nožem na tanke režnjeve. Možda će se meso malo raspasti, ali to ništa ne smeta. Složiti ga na duguljastu činiju, preliti hladnim majonezom, ukrasiti zelenim lišćem peršuna.

HLADNO TELEĆE PEČENJE SA MAJONEZOM

Course: glavno jelo