Sastojci:

1 veći praziluk ili crni luk 2 glavice srednje veličine

maslac

so

malo belog vina

3-4 kašike paradajz pirea ili paradajz sok

500 g šampinjona

1 kašičica crvene mlevene paprike

suvi začin

peršunovo lišće

slanina

Priprema:

Jedan veći praziluk iseći na kolutove, tanje, propržiti na maslinovom ujlu sa malo maslaca, posoliti, da bi luk pre omekšao.

Umesto praziluka može se koristiti i crni luk 2 glavice srednje veličine.

Kada je luk propržen, mek dodati malo belog vina, promešati, 3-4 kašike paradajz pirea ili kuvanog paradajza. Ostaviti da malo kuva.

U sve to dodati 500g na listiće isečene šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju dodati 1 kašičicu sitne crvene paprike, promešati, dodati začine, seckanog peršunovog lišća, i sve kuvati oko 20 min.

Posebno ispržiti sitno sečenu dimljenu slaninu, i kada je jelo gotovo dodati slaninu, promešati, i jelo je spremno za posluženje.

 

GULAŠ OD ŠAMPINJONA

Course: glavno jelo