GULAŠ OD ŠAMPINJONA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 1 veći praziluk ili crni luk 2 glavice srednje veličine
- maslac
- so
- malo belog vina
- 3-4 kašike paradajz pirea ili paradajz sok
- 500 g šampinjona
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- suvi začin
- peršunovo lišće
- slanina
Upustvo
- Jedan veći praziluk iseći na kolutove, tanje, propržiti na maslinovom ujlu sa malo maslaca, posoliti, da bi luk pre omekšao.
- Umesto praziluka može se koristiti i crni luk 2 glavice srednje veličine.
- Kada je luk propržen, mek dodati malo belog vina, promešati, 3-4 kašike paradajz pirea ili kuvanog paradajza. Ostaviti da malo kuva.
- U sve to dodati 500g na listiće isečene šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju dodati 1 kašičicu sitne crvene paprike, promešati, dodati začine, seckanog peršunovog lišća, i sve kuvati oko 20 min.
- Posebno ispržiti sitno sečenu dimljenu slaninu, i kada je jelo gotovo dodati slaninu, promešati, i jelo je spremno za posluženje.