GULAŠ OD ŠAMPINJONA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 veći praziluk ili crni luk 2 glavice srednje veličine
  • maslac
  • so
  • malo belog vina
  • 3-4 kašike paradajz pirea ili paradajz sok
  • 500 g šampinjona
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • suvi začin
  • peršunovo lišće
  • slanina

Upustvo

  • Jedan veći praziluk iseći na kolutove, tanje, propržiti na maslinovom ujlu sa malo maslaca, posoliti, da bi luk pre omekšao.
  • Umesto praziluka može se koristiti i crni luk 2 glavice srednje veličine.
  • Kada je luk propržen, mek dodati malo belog vina, promešati, 3-4 kašike paradajz pirea ili kuvanog paradajza. Ostaviti da malo kuva.
  • U sve to dodati 500g na listiće isečene šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju dodati 1 kašičicu sitne crvene paprike, promešati, dodati začine, seckanog peršunovog lišća, i sve kuvati oko 20 min.
  • Posebno ispržiti sitno sečenu dimljenu slaninu, i kada je jelo gotovo dodati slaninu, promešati, i jelo je spremno za posluženje.