GRČKA PITA SA PUDINGOM

Course: desert

Sastojci

  • 12 listova gotovih kora za pite to je oko 450g,
  • oko 150 do 200g maslaca za premazivanje

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g griza
  • 2 vanilin šećera
  • 50 -70 g maslaca

Za preliv:

  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od 1 veće pomorandže i veći deo njene kore

Upustvo

  • Prvo skuvati sirup, pošto je potrebno da se ohladi i bude sobne temperature i sa njim se preliva vruća pita kada se izvadi iz rerne.
  • Sjediniti sve sastojke za sirup, prokuvati na srednjoj temperaturi par minuta samo dok se šećer rastopi.
  • Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu već ređi.
  • Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad treba da se prelije kolač izvadi se kora pomorandže.
  • Zatim skuvati fil:
  • Mleko staviti u šerpu da se kuva na srednjoj temperaturi, ali odvojiti jednu čašu.
  • U činiji umutiti viljuškom jaja sa šećerom, dodati griz pa sve lepo razmutiti sa mlekom.
  • Kad mleko počne da vri, sipati masu i zakuvati griz.
  • Dodati maslac i vanilin šećer.
  • Ostaviti sa strane da se prohladi poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo.

Finalni postupak:

  • Rastopiti maslac, premazati pleh velicine 24x36cm i sa strane i dno, pa početi sa ređanjem kora.
  • Svaku koru pomoću četkice premazati rastopljenim maslacem. Ređati ih u pleh, ali tako da pokrijete dno, bočne ivice i da malo prelaze preko ivice koje ćete kasnije da preklopite preko.
  • Tako utrošiti 10 listova, a 2 ostaviti za odozgo.
  • Sipati topao fil odozgo, poravnati.
  • Kore koje prelaze preko ivice pleha vraćati jednu po jednu preko fila premazujući ih maslacem.
  • Zatim preko celog kolača staviti one dve kore koje smo ostavili sa strane i njih takođe premazati maslacem.
  • Oštrim nožem iseći samo gornji sloj kora na veću parčad.
  • Obavezno odozgo poprskati kolač hladnom vodom da se ne bi uvrnuli listovi tokom pečenja.
  • Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju. Sigurno jedno 40 minuta u zavisnosti od rerne, ali videćete najbolje po boji.
  • Pečen kolac ostaviti da odstoji par minuta pa preliti sirupom.
  • Ostaviti da se prohladi.
  • Kolač mozete da prelijete i sirupom u koji ste dodali limunov sok i cimet, ili muskatni oraščić, ili od svega po malo, prosto ugodite sebi onako kako vi volite.