GRČKA PITA SA PUDINGOM
Course: desert
Sastojci
- 12 listova gotovih kora za pite to je oko 450g,
- oko 150 do 200g maslaca za premazivanje
Za fil:
- 1 l mleka
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 150 g griza
- 2 vanilin šećera
- 50 -70 g maslaca
Za preliv:
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- sok od 1 veće pomorandže i veći deo njene kore
Upustvo
- Prvo skuvati sirup, pošto je potrebno da se ohladi i bude sobne temperature i sa njim se preliva vruća pita kada se izvadi iz rerne.
- Sjediniti sve sastojke za sirup, prokuvati na srednjoj temperaturi par minuta samo dok se šećer rastopi.
- Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu već ređi.
- Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad treba da se prelije kolač izvadi se kora pomorandže.
- Zatim skuvati fil:
- Mleko staviti u šerpu da se kuva na srednjoj temperaturi, ali odvojiti jednu čašu.
- U činiji umutiti viljuškom jaja sa šećerom, dodati griz pa sve lepo razmutiti sa mlekom.
- Kad mleko počne da vri, sipati masu i zakuvati griz.
- Dodati maslac i vanilin šećer.
- Ostaviti sa strane da se prohladi poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo.
Finalni postupak:
- Rastopiti maslac, premazati pleh velicine 24x36cm i sa strane i dno, pa početi sa ređanjem kora.
- Svaku koru pomoću četkice premazati rastopljenim maslacem. Ređati ih u pleh, ali tako da pokrijete dno, bočne ivice i da malo prelaze preko ivice koje ćete kasnije da preklopite preko.
- Tako utrošiti 10 listova, a 2 ostaviti za odozgo.
- Sipati topao fil odozgo, poravnati.
- Kore koje prelaze preko ivice pleha vraćati jednu po jednu preko fila premazujući ih maslacem.
- Zatim preko celog kolača staviti one dve kore koje smo ostavili sa strane i njih takođe premazati maslacem.
- Oštrim nožem iseći samo gornji sloj kora na veću parčad.
- Obavezno odozgo poprskati kolač hladnom vodom da se ne bi uvrnuli listovi tokom pečenja.
- Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju. Sigurno jedno 40 minuta u zavisnosti od rerne, ali videćete najbolje po boji.
- Pečen kolac ostaviti da odstoji par minuta pa preliti sirupom.
- Ostaviti da se prohladi.
- Kolač mozete da prelijete i sirupom u koji ste dodali limunov sok i cimet, ili muskatni oraščić, ili od svega po malo, prosto ugodite sebi onako kako vi volite.