GRAŠAK SA SLANINOM

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 l graška
  • 125 g slanine od grudi
  • 10 glavica mladog crnog luka
  • 25 g maslaca
  • 15 g brašna
  • 3 dl bistre supe
  • nekoliko grančica peršunovog lišća

Upustvo

  • Slaninu iseći u kocke od 1 cm, pa je popariti i ocediti. U osrednjoj šerpi zagrejati maslac i u njemu propržiti slaninu i luk, da malo požute, a zatim ih izdvojiti na jedan tanjir.
  • U masnoću koja je ostala u šerpi načiniti sa brašnom sasvim belu zapršku, naliti je supom pa pustiti da provri. Tada spustiti u šerpu slaninu, grašak, luk i peršun. Poklopiti pa pustiti da polako kuva oko pola sata, ako je grašak mlad, malo više ako je grašak stariji.
  • Posoliti pre služenja ako je potrebno. Poslužiti u plitkoj činiji.