FLEKICE SA ŠUNKOM

Course: glavno jelo

Sastojci

Za flekice:

  • 500 g brašna
  • 4 jajeta
  • so

Za nadev:

  • 7 jaja
  • 100 g maslaca
  • 3 dl kisele pavlake
  • 250 g kuvane šunke
  • mrvice

Upustvo

  • Pola kilograma brašna prosejati na dasci za mešenje, dodati 4 cela jajeta, soli i toliko vode da se zamesi testo kao za rezance.
  • Testo podeliti na obge, razvući oklagijom i iseći na četvrtaste kockice. Paziti da se kockice ne zalepe jedna za drugu i zato ih treba raširiti po stolnjaku.
  • Staviti u šerpu vode, posoliti je, pa kad provri spustiti prosušene flekice, pustiti ih da izbace 2 do 3 ključa, staviti ih na cetku, preliti mlakom vodom i ostaviti da se u cetki ocede.
  • U činiju staviti 7 žumanaca i 100 g maslaca pa dobro penasto umutiti. Dodati 3 dl kisele pavlake i 250 g sitno isečene kuvane šunke.
  • Ulupati čvrst sneg od 7 belanaca, pomešati ga sa mesom, pa sada dodati i obarene flekice.
  • Đuveč šerpu ili kalup namazati sa mašću, posuti mrvicama, flekice sipati i staviti u pećnicu da se peku.
  • Kad flekice budu dobro pečene, uhvatiće se odozgo svuda rumena korica, kao i po stranama, pa kad se flekice izruče na tanjir izgledaće kao lepa torta.