Sastojci:

Za flekice:

500 g brašna

4 jajeta

so

Za nadev:

7 jaja

100 g maslaca

3 dl kisele pavlake

250 g kuvane šunke

mrvice

Priprema:

Pola kilograma brašna prosejati na dasci za mešenje, dodati 4 cela jajeta, soli i toliko vode da se zamesi testo kao za rezance.

Testo podeliti na obge, razvući oklagijom i iseći na četvrtaste kockice. Paziti da se kockice ne zalepe jedna za drugu i zato ih treba raširiti po stolnjaku.

Staviti u šerpu vode, posoliti je, pa kad provri spustiti prosušene flekice, pustiti ih da izbace 2 do 3 ključa, staviti ih na cetku, preliti mlakom vodom i ostaviti da se u cetki ocede.

U činiju staviti 7 žumanaca i 100 g maslaca pa dobro penasto umutiti. Dodati 3 dl kisele pavlake i 250 g sitno isečene kuvane šunke.

Ulupati čvrst sneg od 7 belanaca, pomešati ga sa mesom, pa sada dodati i obarene flekice.

Đuveč šerpu ili kalup namazati sa mašću, posuti mrvicama, flekice sipati i staviti u pećnicu da se peku.

Kad flekice budu dobro pečene, uhvatiće se odozgo svuda rumena korica, kao i po stranama, pa kad se flekice izruče na tanjir izgledaće kao lepa torta.

FLEKICE SA ŠUNKOM

Course: glavno jelo