Sastojci:

Za testo:

1 dl ulja

2,5 dl vode

170 g oštrog brašna

5 jaja

Fil:

3 žumanca

4 kašike šećera

50 g brašna

50 g gustina (skorbnog brašna)

500 ml mleka

1 vanilin šećer (ili štapić vanile)

2 dl umućene slatke pavlake

sveže jagode (oko 300 g)

Priprema:

Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).

U medjuvremenu pripremiti fil – umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku. 

Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama  i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom. 

EKLERI SA JAGODAMA

Course: desert