Sastojci:

1 kg dagnji
4-5 češnja belog luka
list peršuna
1 i po dcl belog vina
maslinovo ulje
prezle

Priprema:

Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscedili vodu, stavite ih u činiju sa poklopcem i smestite u frižider dok pripremate temelj buzare.

Beli luk i peršun sitno iseckajte.

U lonac stavite maslinovog ulja da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrejte ulje i ubacite beli luk. Lagano ga propržite. Dodajte mu peršun i propržite ta dva sastojka.

Potom izvadite dagnje iz frižidera, ocedite preostalu vodu iz činije (vodu ocedite kako vam buzara ne bi bila preslana) i stavite dagnje u lonac. Sve dobro izmešajte tako da se beli luk i peršun dobro povežu s dagnjama. Poklopite. Nikako ne solite jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će biti preslano.

Povremeno promešajte, ali ne prečesto. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promešajte. Pustite još par minuta da buzara zavri.

Tada, među dagnjama napravite rupu u koju ćete dosipati prezle. Lagano dodajte mrvice i istovremeno varjačom mešajte mrvice u tečnost. Mrvice će omogućiti da vam se sos/saft lagano zgusne. Sada sve dobro promešajte i pustite još koji minut poklopljen lonac.

Kada vidite da su vam se sve školjke otvorile, ugasite vatru i možete servirati buzaru.

Servirajte uz jedan limun isečen na četvrtine koje ćete ubaciti u buzaru, obavezno uz čašu belog vina, dobru salatu i hleb.

DAGNJE NA BUZARU

Course: glavno jelo