CRVENI PESTO SOS

Sastojci

  • 50 g bosiljka
  • 100 g sušenog paradajza
  • 100 g badema ili pinjola
  • 80 ml esktra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 50 g narendanog parmezana
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • So
  • Po želji malo ljute paprike

Upustvo

  • Za crveni pesto sos, prepecite bademe u tiganju bez začina, ostavljajući ih na vatri desetak minuta. U blender stavite bosiljak, balzamiko sirće, prepečene bademe, beli luk, ljutu papričicu i so. Izmiksajte sve u blenderu na nekoliko sekundi.
  • Zatim dodajte sušeni paradajz i parmezan i miksajte sve zajedno još 10 sekundi.
  • Smesu prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i dobro promiksajte, u trajanju od oko 30 sekundi, a potom prelijte u činiju.
  • Crveni pesto sos se može čuvati u frižideru duže od mesec dana, u dobro zatvorenoj posudi prekriven ekstra devičanskim uljem.