ČORBA MINESTRONE

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 50 g ulja
  • 50 g slanine
  • pola glavice crnog luka
  • 100 g šargarepe
  • celer
  • paštrnak
  • peršun
  • 1,2 l supe od kostiju
  • pola glavice kelja
  • 10 izlomljenih špageta
  • 20 g pirinča
  • svež paradajz ili 20 g paradajza iz konzerve
  • so
  • 50 g tvrdog sira

Upustvo

  • Za čorbu je potrebno u šerpu staviti 50 g ulja, 50 g iseckane slanine koju treba prvo propržiti, dodati pola glavice sitno iseckanog crnog luka, 100 g na kocke sitno isečene šargarepe, celera, paštrnaka, i peršuna. Sve istovremeno pržiti, a zatim dodati 2 dl supe.
  • Poklopiti šerpu i ostaviti da se sve dinsta.
  • Pola glavice kelja oprati, očistiti, iseći na rezance, popariti vrelom vodom, ocediti i dodati u ostalu zelen koja je već upola mekana. Naliti još 1 l supe pripremljen od kostiju.
  • Kuvati sve dalje i najzad zakuvati 10 izlomljenih špageta, 20 g pirinča, a ako se čorba priprema u leto ili u jesen dodati i paradajz isečen na kriške. Umesto ovog svežeg paradajza može se uzeti 20 g konzerve od paradajza.
  • Čorbu posoliti prema ukusu, kuvati je dok pirinač ne postane mekan, a pred samo iznošenje na sto spustiti u čorbu 50 g struganog tvrdog sira i dobro ga izmešati sa čorbom. Strugani sir poslužiti i odvojeno.