Sastojci:

50 g hladnog putera nasečenog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa

150 g brašna, plus još malo za posipanje radne površine

kašičica kakaoa u prahu

2 kašičice šećera u prahu

prstohvat soli

žumance

hladna voda

Za krem:

200 g čokolade za kuvanje

25 g omekšalog putera

250 g slatke pavlake

kašičica ruma

Za ukras:

orasi preliveni čokoladom 

kakao-prah 

Priprema:

Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu stavite brašno, kakao, šećer i so. Dodajte puter i rukama umesite testo. Po potrebi sipajte vode da testo bude meko. 

Pospite radnu površinu brašnom, razvijte testo u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.

Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrejte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno testo stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir.

Na kraju, uz stalno mešanje, rastopite mešavinu čokolade i putera. Dodajte rum. Prelijte krem po testu i ostavite u frižideru oko tri sata. Pospite kakaom i ukrasite orasima prelivenim čokoladom.

ČOKOLADNA PITA