Sastojci:

100g maslaca
1 glavica crnog luka (srednje veličine)
1 veći brokoli
1 čen belog luka
1/2 kašičice senfa
2,5dl mleka
1,5dl pilećeg bujona
250g cheddar sira
po ukusu so, biber
2 kašike brašna

Priprema:

Brokoli iseći na krupnije cvetove, oprati i stavitu da se kuva u ključalu, blago posoljenu vodu jedno 3-4 min. Nakon kuvanja, ocediti skuvani brokoli!

Za sos: rastopiti maslac i dodati stisnut beli luk, prstohvat crvene mlevene paprike i sve propržiti jako kratko (1 min.), tek toliko da luk pusti svoj miris.

Umešati 2 kašike brašna i opet propržiti kratko. Skloniti sa „vatre“ i polako dolivati mleko uz brzo mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice.

Vratiti sos na vatru nastaviti grejanje kako bi počeo da se gusti. Doliti pileći bujon koji ste već pripremili ranije i kuvati na slaboj temperaturi tek toliko da se dobije fina gusta smesa, nekih 5 min.

Kada je sos gotov, skloniti sa vatre i umešati 1/2 kašičice senfa i 1/3 cheddar sira. Mešati dok se sir ne rastopi i dok se sve lepo ne sjedini! Dodati soli i bibera po ukusu.

Brokoli preliti sosom i služiti.

BROKOLI U SOSU OD ČEDAR SIRA

Course: glavno jelo