Sastojci:
3 | jaja |
200 ml | jestivog ulja |
200 ml | mleka |
300 g | šećera |
1 kesica | vanilin šećera |
800 g | pšeničnog brašna |
2 kašičice | praška za pecivo |
Krem 1:
1 – 4 kašike | džema od kajsije |
malo | oraha mlevenih |
mrvice od izdubljenih, pečenih breskvica |
Krem 2:
20 g | maslaca |
1 kašika | šećera u prahu |
2 kašike | oraha mlevenih |
mrvice od izdubljenih, pečenih breskvica | |
malo | ruma |
Za ukrašavanje:
malo | mleka toplog |
prehrambena boja (crvena i zelena) | |
malo | šećera |
malo | šećera u prahu |
listići mente |
Priprema:
U dublju posudu stavite jaja, šećer, mleko i ulje. Mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, zatim dodajte postepeno prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Izvadite iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini mesite ručno dok ne dobijete finu i glatku smesu koja se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna. Tako pripremljeno testo pokrijte celofanom i ostavite da odstoji oko sat vremena da se testo odmori. U međuvremenu podmažite tepsiju i obložite je papirom za pečenje. Zagrejte rernu. Odstojalo testo premesite, oblikujte male kuglice i poslažite ih na tepsiju. Stavite da se peku.
Temperatura rerne 180 °C
Breskvice treba da ostanu bledo-žute boje. Pečene kuglice stavite na rešetku da se ohlade. Izdubite donju stranu kuglica oštrim nožićem.
Krem
Mrvice od izdubljenih breskvica pomešajte sa džemom od kajsije i mlevenim orasima. Otopite maslac, dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, mrvice i malo ruma. Izmešajte viljuškom tako da dobijete ujednačenu smesu. Eventualno dodajte malo vode. Podelite kuglice, pa pomoću kašičice napunite udubljenja u kuglicama i spajajte po dve, tako da dobijete breskvice. Koristite naizmenično jedan i drugi fili ili po želji samo jedan od njih.
Ukrašavanje:
U dve manje činije sipajte malo toplog mleka. U jednu dodajte nekoliko kapi zelene boje, a u drugu nekoliko kapi crvene boje. Jednu stranu breskvica umočite na kratko u zelenu boju, a drugu u crvenu i odmah uvaljajte breskvice u šećer. Na kraju breskvice blago pospite šećerom u prahu. Po želji ih ukrasite listićima mente ili matičnjaka.