BORŠČ
Course: glavno jelo
Sastojci
- 500 g govedine ili kost od šunke
- 200 g kupusa
- 500 g cvekle
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 koren paštrnaka
- 1 glavica crnog luka
- slanina
- 1 kašika brašna
- 1 kašika maslaca
- 2 do 3 krompira
- 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog
- sok od cvekle
- kisela pavlaka
- lišće peršuna ili mirođija
Upustvo
- Uzeti 500 g govedine, oprati, staviti u lonac. Naliti hladnom vodom i staviti da se kuva. Ili još bolje, umesto govedine kupiti kost od šunke i staviti je zajedno sa kožom i preostalom šunkom da se kuva.
- Iseći 200 g slatkog kupusa i staviti u supu. 500 g crvene cvekle, 1 šargarepu i 1 koren peršuna, 1 koren paštrnaka i 1 glavicu crnog luka iseći na jednaku sitnu parčad. Krčkati ne suviše dugo, u poklopljenoj šerpi zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Staviti sve to u lonac u kome se kuva meso.
- Napraviti zapršku od 1 kašike brašna i 1 kašike maslaca ili masti i staviti je u boršč. Dodati 2 do 3 oljuštena i na polovine presečena krompira, 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog paradajza. Kuvati dok cvekla ne bude gotova.
- Ako se boršč pravi od govedine, dodati malo šunke, otprilike 50 g ili 2 para viršli, koje treba iseći na kolutove.
- Jednu nekuvanu cveklu nastrugati na trenici, uviti u čistu krpu i iscediti sok. Kada je boršč gotov doda mu se taj sok i još jedanput prokuva.
- Pred sam ručak začiniti boršč kiselom pavlakom i posuti iseckanim lišćem od peršuna ili iseckanom mirođijom.
- Boršč se obično služi sa kašom od heljde.