BORŠČ

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 500 g govedine ili kost od šunke
  • 200 g kupusa
  • 500 g cvekle
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 koren paštrnaka
  • 1 glavica crnog luka
  • slanina
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika maslaca
  • 2 do 3 krompira
  • 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog
  • sok od cvekle
  • kisela pavlaka
  • lišće peršuna ili mirođija

Upustvo

  • Uzeti 500 g govedine, oprati, staviti u lonac. Naliti hladnom vodom i staviti da se kuva. Ili još bolje, umesto govedine kupiti kost od šunke i staviti je zajedno sa kožom i preostalom šunkom da se kuva.
  • Iseći 200 g slatkog kupusa i staviti u supu. 500 g crvene cvekle, 1 šargarepu i 1 koren peršuna, 1 koren paštrnaka i 1 glavicu crnog luka iseći na jednaku sitnu parčad. Krčkati ne suviše dugo, u poklopljenoj šerpi zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Staviti sve to u lonac u kome se kuva meso.
  • Napraviti zapršku od 1 kašike brašna i 1 kašike maslaca ili masti i staviti je u boršč. Dodati 2 do 3 oljuštena i na polovine presečena krompira, 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog paradajza. Kuvati dok cvekla ne bude gotova.
  • Ako se boršč pravi od govedine, dodati malo šunke, otprilike 50 g ili 2 para viršli, koje treba iseći na kolutove.
  • Jednu nekuvanu cveklu nastrugati na trenici, uviti u čistu krpu i iscediti sok. Kada je boršč gotov doda mu se taj sok i još jedanput prokuva.
  • Pred sam ručak začiniti boršč kiselom pavlakom i posuti iseckanim lišćem od peršuna ili iseckanom mirođijom.
  • Boršč se obično služi sa kašom od heljde.