Sastojci:

21 jaje

3 kesice vanilin-šećera

3 kašike sirćeta

9 kašika + 200 g lešnika

9 kašika oraha

3 kašike + 300 g mlevene plazme

24 + 18 kašika šećera

500 g margarina

400 g bele čokolade

Žumance

300 g šlaga

150 g mleka u prahu

Priprema:

Umutite 7 belanaca sa 8 kašika šećera, dodajte kašiku sirćeta, još malo mutite, pa dodajte kesicu vanilin-šećera, 3 kašike lešnika, 3 kašike oraha i kašiku plazme.

Stavite u podmazan pleh da se peče. Na isti način ispecite još dve kore. 

Za osnovni fil belu čokoladu prelijte vrelom vodom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta (čokolada će se odvojiti), ocedite i pomešajte sa žumancetom i 125 g margarina. Premažite sve 3 kore. 

Za prvi fil umutite 21 žumance s 18 kašika šećera i skuvajte na pari. Kad se ohladi, dodajte 375 g margarina, 200 g lešnika i 300 g mlevene plazme. 

Za drugi fil umutite 300 g šlaga i na kraju dodajte mleko u prahu. 

Tortu filujte na sledeći način: kora, prvi fil, drugi fil, kora, prvi fil, drugi fil, kora. Tortu možete da prekrijete dodatno umućenim šlagom iz kesice ili kako želite.

BELA TORTA

Course: desert