Sastojci:

kore za pitu – 500 g

griz – 1 šolja, pšenični

orasi – 2 šolje, mleveni

Za sirup:

šećer – 5 šolja

voda – 5 šolja

limun – 1 kom

vanilin šećer – 2 kom

Za premazivanje – 125 g maslaca

Priprema:

Napravite sirup, tako što u šerpu stavite šećer i vodu da provri.

Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte mu koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilin šećerom. Kuvajte sve oko 15 minuta. Skinite sa vatre i stavite da se ohladi.

Pleh namazite sa maslacerm, a ostatak rastopite.

Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom od količine griza i raspodelite polovinu oraha.

Poklopite drugim delom kora, pospite preostalim grizom i orasima, i na kraju prekrite poslednjim delom kora.

Uzmite oštar nož i isecite baklavu na romboide ili kocke.

Prelijte bakalavu rastopljenim maslacem tako da pokrije celu površinu.

Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom, i stavite je na hladno dok ne upije tečnost.

BAKLAVA SA GRIZOM I ORASIMA

Course: desert