Sastojci:
kore za pitu – 500 g
griz – 1 šolja, pšenični
orasi – 2 šolje, mleveni
Za sirup:
šećer – 5 šolja
voda – 5 šolja
limun – 1 kom
vanilin šećer – 2 kom
Za premazivanje – 125 g maslaca
Priprema:
Napravite sirup, tako što u šerpu stavite šećer i vodu da provri.
Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte mu koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilin šećerom. Kuvajte sve oko 15 minuta. Skinite sa vatre i stavite da se ohladi.
Pleh namazite sa maslacerm, a ostatak rastopite.
Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom od količine griza i raspodelite polovinu oraha.
Poklopite drugim delom kora, pospite preostalim grizom i orasima, i na kraju prekrite poslednjim delom kora.
Uzmite oštar nož i isecite baklavu na romboide ili kocke.
Prelijte bakalavu rastopljenim maslacem tako da pokrije celu površinu.
Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom, i stavite je na hladno dok ne upije tečnost.