Sastojci:
Testo:
300 g brašna
225 g margarina
100 ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli
Punjenje:
500 g višanja
1 čaša (od jogurta) šećera
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
1 kašičica ekstrata od vanile
1 jaje
Priprema:
Omekšali margarin iseći na kockice. U mikseru za testo prvo promešati brašno, dodati so i šećer i na kraju kockice margarina. Mešati oko 30 sekundi. U smesu postepeno dodavati ledenu vodu i mesiti mikserom dok se ne dobije glatko testo.
Podeliti ga na 2 dela, pa svaki deo obložiti alu folijom i ostaviti da odstoji u frižideru oko 60 minuta. Potom jedan deo testa oklagijom razviti u krug, nekoliko cm većeg prečnika nego što je pleh u kojem će se peći. Pomoću oklagije premestiti testo u dobro podmazan pleh.
Višnje dobro ocediti i pomešati sa brašnom, šećerom, vanil šećerom i ekstratom vanile. Sve dobro sjediniti, sipati preko testa u kalup. Preko fila staviti nekoliko komadića margarina. Zatim drugi deo ohlađenog testa razviti u krug i izrezati na trake širine 1,5 cm. Uplesti ih preko fila. Viljuškom spojiti gornju i donju koru.
Odgore premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Potom, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 40 minuta. Pre služenja pite ostaviti da stoji oko 1 sat.