Sastojci:

1 litar punomasnog mleka
8 kašika maslaca
70 grama brašna
1 kašika soli
500 grama makarona (pužići)
230 grama naseckanog sira
80 grama rendanog pekorino italijanskog sira
70 grama hlebnih mrvica

Priprema:

Bešamel sos:

Zagrejte mleko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne provri, a zatim isključite vatru.
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno i stalno mešajte dok smesa ne poprimi svetlosmeđu boju, otprilike 3 minuta, te sklonite s vatre.
Polako dodajite vruće mleko u smesu s brašnom, stalno mešajući, dok se ravnomerno ne sjedini i postane glatko. (Ono će se jako zgusnuti kada dodate mleko, a zatim će se opustiti.)
Vratite lonac na srednje jaku vatru, neprestano mešajte smesu, te kuvajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2 do 3 minuta.
Umešajte 1 kašiku soli, te sklonite s vatre i stavite na stranu.
Posolite više ako vam nije po ukusu.

Priprema jela:

Skuvajte makarone.
Stavite bešamel sos na srednje jaku vatru i umešajte oba sira u njega dok se ne otope i smesa ne postane glatka.
Dodajte testeninu u sos i nastavi da kuvate povremeno mešajući, 2 do 4 minuta.
Poslužite odmah ili, ako želite jelo da zapečete prebacite u posudu za pečenje.
Pospite sve hlebnim mrvicama i zapecite u rerni na 200 Celzijusa na 25 do 30 minuta.

ZAPEČENI MAKARONI U BEŠAMEL SOSU SA SIROM

Course: glavno jelo