Sastojci:

1 kg mlevenog mesa,

dvadesetak paprika (otprilike),

1 šolja pirinča (oko 200 g),

1 crni luk,

2 kašikice soli,

1 kašikica mlevenog bibera,

1 vrhom puna kašikica aleve paprike,

1 kašika masti,

2-3 isečena sveža paradajza ili šolja soka od pardajza

Priprema:

U šerpi na masti propržite sitno iseckan crni luk, kada se zastakli dodajte mu pirinač. Kada i pirinač počne da menja boju nalijte sve sa jednom šoljom vode. Dodajte so, biber i mlevenu crvenu papriku. Promešajte i kuvajte dok pirinač ne bude do pola kuvan. Po potrebi dolivajte vodu. Bitno je da pirinač malo skuvate jer ovaj recept je za pečene, a ne kuvane paprike.

Kada procenite da je pirinač dovoljno skuvan (ali ne prekuvan), skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme očistite paprike. Ako želite, paprikama možete dodati i koju tikvicu ili patlidžan.

U šerpu sa lukom i pirinčem dodajte sveže, presno mleveno meso i dobro sve izmešajte. Ovom smesom, punite očišćene paprike ili izdubljene tikvice.

U vatrostalnu posudu (ili tepsiju) sipajte malo vode da prekrije dno i slažite napunjene paprike sa otvorom na gore. Preko svake paprike stavite isečenu krišku paradajza ili prelijte sa malo soka od paradajza. Činiju zatvorite poklopcem ili prekrijte aluminijumskom folijom.

Rernu uključite na 200°C i u nju stavite činiju sa punjenim paprikama. Pecite poklopljeno na istoj tepmeraturi najmanje 1-1,5 sat. Nakon tog vremena otklopite posudu i ako je potrebno vratite u rernu da se paprike još malo zapeku i porumene.

ZAPEČENA PUNJENA PAPRIKA

Course: glavno jelo