Pola male glavice luka iseckati na jako sitne kockice i pržiti na ulju. Ne čekati da se „zažuti“ nego pre toga dodati šargarepu iseckanu na kockice.
Sve malo propržiti pa dodati grašak. Možete koristiti svež, zamrznuti ili konzervirani, svejedno. Ukoliko se odlučite za svež ili zamrznuti prvo ga kuvajte 15-20 minuta.
Konzervirani je potrebno samo isprati i odmah dodati.
Grašak takođe malo pržiti. Mešati stalno da ne zagori (par minuta).
Zatim dodati vrelu vodu da pokrije grašak. Možete koristiti i hladnu vodu, ali će onda priprema trajati duže.
Pustiti grašak da se kuva 10-15 minuta u polupokrivenoj posudi. Povremeno promešati i podliti vodom.
Kad je grašak skuvan i kad je voda isparila uzeti malo graška na varjaču i izgnjećiti viljuškom, to ponoviti 5-6 puta. Izgnječeni grašak će „zagusnuti“ smesu i dati joj finu kremastu teksturu. Dodati paradajz pire. Prokuvati još minut-dva stalno mešajući. Kada je gotovo, ostaviti da odstoji 5-10 minuta.