VARIVO OD GRAŠKA

Sastojci

  • 500 g graška
  • 1/2 male glavice luka
  • malo ulja
  • 2 šargarepe
  • 1 kašičica vegete
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike paradajz pirea

Upustvo

  • Pola male glavice luka iseckati na jako sitne kockice i pržiti na ulju. Ne čekati da se „zažuti“ nego pre toga dodati šargarepu iseckanu na kockice.
  • Sve malo propržiti pa dodati grašak. Možete koristiti svež, zamrznuti ili konzervirani, svejedno. Ukoliko se odlučite za svež ili zamrznuti prvo ga kuvajte 15-20 minuta.
  • Konzervirani je potrebno samo isprati i odmah dodati.
  • Grašak takođe malo pržiti. Mešati stalno da ne zagori (par minuta).
  • Zatim dodati vrelu vodu da pokrije grašak. Možete koristiti i hladnu vodu, ali će onda priprema trajati duže.
  • Pustiti grašak da se kuva 10-15 minuta u polupokrivenoj posudi. Povremeno promešati i podliti vodom.
  • Kad je grašak skuvan i kad je voda isparila uzeti malo graška na varjaču i izgnjećiti viljuškom, to ponoviti 5-6 puta. Izgnječeni grašak će „zagusnuti“ smesu i dati joj finu kremastu teksturu. Dodati paradajz pire. Prokuvati još minut-dva stalno mešajući. Kada je gotovo, ostaviti da odstoji 5-10 minuta.