Sastojci:

200 g telećeg ili junećeg mesa

malo šunke

150 g pilećeg mesa

2 glavice crnog luka

maslinovog ulja 4 manje kobasice

200 g graška

200 g pasulja

2 čena belog luka

1 lovorov list

3 paradajza

2 paprike

1 konzerva školjki

500 g pirinča 75 g rakova

soli i malo šafrana

Priprema:

Zagrejati ulje, dodati sitno isečeni crni luk, na kockice isečeno meso i šunku, na manje komadiće isečeno pileće meso, pa doliti malo vode i poklopljeno dinstati oko 20 do 25 minuta.

Posle toga dodati očišćen grašak, napola skuvan pasulj i 1 lovorov list, doliti tople vode i poklopljeno opet dinstati oko 25 minuta. Kada su pasulj, meso i grašak dovoljno omekšali dodati sitno isečen beli luk,  na rezance isečene paprike, paradajz oljušten i isečen u manje kriške, probran opran pirinač, pa poklopljeno zajedno kuvati još 20 minuta.

Potom staviti u jelo oceđene školjke, na rezance isečene viršle ili slične kobasice, rakove, malo soli, bibera, peršunovog lista i rastopljenog šafrana, pa poklopljeno ostaviti da se dinsta još kraće vreme.

Uz pilav poslužiti neku salatu.

VALENCIJANSKI PILAV

Course: glavno jelo