VALENCIJANSKI PILAV

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 200 g telećeg ili junećeg mesa
  • malo šunke
  • 150 g pilećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • maslinovog ulja 4 manje kobasice
  • 200 g graška
  • 200 g pasulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 3 paradajza
  • 2 paprike
  • 1 konzerva školjki
  • 500 g pirinča 75 g rakova
  • soli i malo šafrana

Upustvo

  • Zagrejati ulje, dodati sitno isečeni crni luk, na kockice isečeno meso i šunku, na manje komadiće isečeno pileće meso, pa doliti malo vode i poklopljeno dinstati oko 20 do 25 minuta.
  • Posle toga dodati očišćen grašak, napola skuvan pasulj i 1 lovorov list, doliti tople vode i poklopljeno opet dinstati oko 25 minuta. Kada su pasulj, meso i grašak dovoljno omekšali dodati sitno isečen beli luk, na rezance isečene paprike, paradajz oljušten i isečen u manje kriške, probran opran pirinač, pa poklopljeno zajedno kuvati još 20 minuta.
  • Potom staviti u jelo oceđene školjke, na rezance isečene viršle ili slične kobasice, rakove, malo soli, bibera, peršunovog lista i rastopljenog šafrana, pa poklopljeno ostaviti da se dinsta još kraće vreme.
  • Uz pilav poslužiti neku salatu.