USKRŠNJE JELO

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 600 g svinjske krtine
  • 600 g teleće krtine
  • 400 g mlevenog mesa
  • 500 g svežih šampinjona
  • 200 ml kečapa
  • 1 glavica luka
  • 1 goveđa kocka za supu
  • 1 kašika mešavine začina
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika crvene ljute paprike
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle
  • 200 ml belog vina
  • ulje
  • so i biber

Upustvo

  • Kuvamo supu.
  • U veći dubok sud stavimo mleveno meso i polupamo jaja. Posolimo, pobiberimo, dodamo prezlu, mešavinu začina i mešamo dok se ne dobije kompaktna smesa. Od smese formiramo loptice, koje stavimo u šerpu sa supom.
  • Glavicu luka sitno iseckamo i pržimo u zagrejanom ulju. Dodamo teleće meso iseckano na kocke. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Svinjsko meso sečemo na kocke i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Posebno pržimo svinjsko meso da ostane belo. Posolimo, pobiberimo i promešamo.
  • Sklanjamo ćufte sa šporeta i stavimo u činiju. Dodamo supe u šerpu sa lukom i telećim mesom.
  • Šampinjone seckamo na tanke listove. Kada tečnost ispari, u šerpu dodamo isprženo svinjsko meso zajedno sa masnoćom i prelijemo belim vinom.
  • U dubok sud sipamo supe, kečap i dodamo u šerpu. Dodamo i crvenu ljutu papriku i senf.
  • Sadržaj šerpe prespemo u zemljani sud. Poklopimo  i pečemo 1 sat na 200 stepeni.