USKRŠNJE JELO
Course: glavno jelo
Sastojci
- 600 g svinjske krtine
- 600 g teleće krtine
- 400 g mlevenog mesa
- 500 g svežih šampinjona
- 200 ml kečapa
- 1 glavica luka
- 1 goveđa kocka za supu
- 1 kašika mešavine začina
- 1 kašika senfa
- 1 kašika crvene ljute paprike
- 1 jaje
- 2 kašike prezle
- 200 ml belog vina
- ulje
- so i biber
Upustvo
- Kuvamo supu.
- U veći dubok sud stavimo mleveno meso i polupamo jaja. Posolimo, pobiberimo, dodamo prezlu, mešavinu začina i mešamo dok se ne dobije kompaktna smesa. Od smese formiramo loptice, koje stavimo u šerpu sa supom.
- Glavicu luka sitno iseckamo i pržimo u zagrejanom ulju. Dodamo teleće meso iseckano na kocke. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Svinjsko meso sečemo na kocke i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Posebno pržimo svinjsko meso da ostane belo. Posolimo, pobiberimo i promešamo.
- Sklanjamo ćufte sa šporeta i stavimo u činiju. Dodamo supe u šerpu sa lukom i telećim mesom.
- Šampinjone seckamo na tanke listove. Kada tečnost ispari, u šerpu dodamo isprženo svinjsko meso zajedno sa masnoćom i prelijemo belim vinom.
- U dubok sud sipamo supe, kečap i dodamo u šerpu. Dodamo i crvenu ljutu papriku i senf.
- Sadržaj šerpe prespemo u zemljani sud. Poklopimo i pečemo 1 sat na 200 stepeni.