TORTA SA SOKOM OD JAGODA

Course: desert

Sastojci

  • 75 g putera
  • 150 g šećera
  • 250 g mekanog brašna
  • 4 žumanca
  • 4 belanceta
  • pola kašičice praška za pecivo

Za nadev:

  • 500 g šumskih ili baštenskih jagoda
  • 100 g šećera
  • 3 lista želatina
  • 0,25 dl slatke pavlake
  • 2 kašike ruma

Upustvo

  • Puter, šećer, i žumanca mešati dok se ne obrazuje penasta masa. Umešati brašno, prašak za pecivo i čvrst sneg od belanaca. Testo izjednačiti, podeliti na tri jedanaka dela, i ispeći u kalupa predhodno namazanim puterom i poprašenim brašnom. Ispečene kore staviti na ravnu površinu i ohladiti ih.
  • Sok od jagoda, šećer i želatin mešati dok ne počne da se zgušnjava. Ovim nadevom nadenuti dve kore i staviti jednu na drugu. Poslednju koru i ivice torte premazati istim nadevom.
  • Ukrasiti tortu krupnim jagodama predhodno poprskanim rumom.