TORTA SA SOKOM OD JAGODA
Course: desert
Sastojci
- 75 g putera
- 150 g šećera
- 250 g mekanog brašna
- 4 žumanca
- 4 belanceta
- pola kašičice praška za pecivo
Za nadev:
- 500 g šumskih ili baštenskih jagoda
- 100 g šećera
- 3 lista želatina
- 0,25 dl slatke pavlake
- 2 kašike ruma
Upustvo
- Puter, šećer, i žumanca mešati dok se ne obrazuje penasta masa. Umešati brašno, prašak za pecivo i čvrst sneg od belanaca. Testo izjednačiti, podeliti na tri jedanaka dela, i ispeći u kalupa predhodno namazanim puterom i poprašenim brašnom. Ispečene kore staviti na ravnu površinu i ohladiti ih.
- Sok od jagoda, šećer i želatin mešati dok ne počne da se zgušnjava. Ovim nadevom nadenuti dve kore i staviti jednu na drugu. Poslednju koru i ivice torte premazati istim nadevom.
- Ukrasiti tortu krupnim jagodama predhodno poprskanim rumom.