Sastojci:

• 400 g škampa
• 400 g raznog povrća i gljiva (paprike, luka, tikvica)
• 250 g oštrog brašna
• 250 g glatkog brašna
• 1 prašak za pecivo
• 2 belanceta
• 700 ml jako hladne vode
• soja sos
• ulje za prženje
• 1 kašika vegete

Priprema:

Škampe ostaviti kratko vreme u zamrzivaču, a potom im odvojiti repove i očistiti ih od oklopa.

Povrće i gljive oprati, osušiti i narezati na štapiće (paprikama oguliti kožicu).

Brašno staviti u dublju posudu, izmešati sa praškom za pecivo, dodati belanca i vrlo hladnu vodu pa mikserom dobro izmešati tako da se dobije tekuće testo. Testo staviti nakratko u frižider.

U dubokoj posudi zagrejati ulje na oko 180 stepeni. Povrće posuti vegetom i izmešati. Rukom uzimati povrće umočiti ga u testo i stavljati u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učiniti i sa škampima.

Prženo povrće i škampe vaditi rupičastom kašikom i stavljati ga na upijajući papir. Poslužiti na toplim tanjirima, a jelo predhodno preliti soja sosom.

TEMPURA

Course: glavno jelo