TEMPURA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 400 g škampa
- 400 g raznog povrća i gljiva paprike, luka, tikvica
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 belanceta
- 700 ml jako hladne vode
- soja sos
- ulje za prženje
- 1 kašika vegete
Upustvo
- Škampe ostaviti kratko vreme u zamrzivaču, a potom im odvojiti repove i očistiti ih od oklopa.
- Povrće i gljive oprati, osušiti i narezati na štapiće (paprikama oguliti kožicu).
- Brašno staviti u dublju posudu, izmešati sa praškom za pecivo, dodati belanca i vrlo hladnu vodu pa mikserom dobro izmešati tako da se dobije tekuće testo. Testo staviti nakratko u frižider.
- U dubokoj posudi zagrejati ulje na oko 180 stepeni. Povrće posuti vegetom i izmešati. Rukom uzimati povrće umočiti ga u testo i stavljati u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učiniti i sa škampima.
- Prženo povrće i škampe vaditi rupičastom kašikom i stavljati ga na upijajući papir. Poslužiti na toplim tanjirima, a jelo predhodno preliti soja sosom.