TEMPURA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 400 g škampa
  • 400 g raznog povrća i gljiva paprike, luka, tikvica
  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 belanceta
  • 700 ml jako hladne vode
  • soja sos
  • ulje za prženje
  • 1 kašika vegete

Upustvo

  • Škampe ostaviti kratko vreme u zamrzivaču, a potom im odvojiti repove i očistiti ih od oklopa.
  • Povrće i gljive oprati, osušiti i narezati na štapiće (paprikama oguliti kožicu).
  • Brašno staviti u dublju posudu, izmešati sa praškom za pecivo, dodati belanca i vrlo hladnu vodu pa mikserom dobro izmešati tako da se dobije tekuće testo. Testo staviti nakratko u frižider.
  • U dubokoj posudi zagrejati ulje na oko 180 stepeni. Povrće posuti vegetom i izmešati. Rukom uzimati povrće umočiti ga u testo i stavljati u vruće ulje. Prženje neka traje kratko. Isto učiniti i sa škampima.
  • Prženo povrće i škampe vaditi rupičastom kašikom i stavljati ga na upijajući papir. Poslužiti na toplim tanjirima, a jelo predhodno preliti soja sosom.