Sastojci:

Brašna:

raženo brašno 200 g
speltino brašno 200 g
heljdino brašno 150 g
himalajska so 1 kašičica
soda bikarbona 1 kašičica

Semenke:

golica 1 kašika
lan 1 kašika
susam 1 kašika
suncokret 1 kašika
ražene pahuljice 50 g
prašak za pecivo 1 kesica
vode 400 – 500 ml

 

Priprema:

U vanglici za mešenje testa dodajte izmerene suve sastojke, varjačom pomešajte, zatim dodajte maslinovo ulje. Vodom zamesite testo, polako jednom rukom dodajete vodu, a drugom rukom mesite testo. Sami će te videti i osetiti pod rukom da li je potrebna sva ta količina vode. Testo kada se zamesi je lepljivo, pa zato ne treba da preterivati sa vodom. Testo pri mešenju ako se lepi dodati slobodno još brašna raženog ili bilo kog drugog. Zamešeno testo izručite na radnu površinu posutu brašnom i umesite veću jufku. Jufku uvaljajte u ražene pahuljice, lagano je rukom pritiskajte i oblikujte testo.

Na masnom papiru za pečenje stavite zamešeni hleb, zatim preko njega pospite još brašna da prekrije testo.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem zagrejte u rerni na 200 stepeni. Posle izvesnog vremena izvadite zagrejanu šerpu, stavite zamešeni hleb sa papirom u zagrejanoj šerpi. Hleb pecite na 200 stepeni oko 60 minuta. Na kraju pečenja sklonite poklopac sa šerpe i pecite hleb još 5 minuta.

Pečeni hleb izvadite iz šporeta sa šerpom pokrite krpom i ostavite da se tako ohladi. Kasnije hleb uvijte u pamučnu krpu i ostavite u najlon kesi, dugo će tako biti svež i ukusan.

TAMNI HLEB SA SEMENKAMA