TAKOSI AL PASTOR

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 2 kg svinjske vratine bez kostiju
  • 3 kašičica achiote paste
  • 2 kašičica guajillo chili praha
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica osušenog origana
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • ¾ šolje bijelog sirćeta 175 ml
  • 1 šolja soka od ananasa 240 mL
  • 1 ananas oguljen i isečen na 1 cm (2 cm) kruga

Za serviranje

  • 10 malih kukuruznih tortilja
  • 1 beli luk sitno seckan
  • 1 šoljica svežeg korijandera sitno seckanog (40 g)
  • 1 šalja salse 260 g
  • 1 avokado na kockice
  • sok i korica limete za dekoraciju

Upustvo

  • Isecite svinjetinu na šnicle od oko 1 cm debljne, a zatim prebacite u veliku posudu. U srednjoj činiji pomešajte achiote pastu, čili u prahu, beli luk u prahu, origano, kumin, so, biber, sirće i sok od ananasa, gnječite i mešajte dok ne postane glatko, bez grudvica. Prelijte marinadu na svinjetinu, dobro natopite kako biste bili sigurni da je meso obloženo sa svih strana. Pokrijte činiju streč folijom, a zatim držite u frižideru najmanje 2 sata ili do 3 dana.
  • Zagrejte rernu na 180 ° C. Obložite pleh za pečenje s pergamentnim papirom ili aluminijskom folijom.
  • Stavite krišku ili dve ananasa na pleh za pečenje. Uzmite drveni ražanj i gurnite ga u sredinu ananasa. Tako postavljen ražanj čini osnovu na koju ćete stavljati meso, poput ražnjića za roštilj, samo ne u vodoravnom već u uspravnom položaju. Izvadite svinjetinu iz frižidera i gurnite meso kroz ražanj, slažući ih na ražanj sloj po sloj, jedno na drugo, prema gore dok ne potrošite meso i ne dobijete još prostora samo za krišku ananasa, koju stavite na vrh. Ananas će činiti balans ražnju.
  • Pecite oko sat i po dok svinjetina ne bude malo zagorela spolja i tamno crvena. Odmarajte meso oko 10 minuta, zatim izrežite tanke kriške svinjetine i prženog ananasa.
  • Zatim stavite malo svinjetine na tortilje, nakon čega sledi nekoliko komada ananasa, posipanje lukom, prstohvat korijandera, žlica salse i par kockica avokada. Posipajte sokom od limete ili koricom.