Sastojci:

susam 200 grama
susamovo ili suncokretovo hladno cedjeno ulje. maslinovo moze ali u slucaju da spremate samo slane varijante sa tahinijem. 1-2 dcl

Priprema:

U pleh za pecenje sipati i rukom rasporediti susam. Peci na nekih 150 stepeni jedno 10 tak minuta, zavisi od jačine rerne. Bitno je da samo blago požute semenke, jer ako se više prepeku, tahini ce imati gorči ukus. Rutina se stiče vremenom.

Prepečene semenke ohladiti nekih 20 minuta.

Staviti ih u multipraktik ili neki food procesor koji dobro melje, sipati decilitar ulja i jedno 2-3 minuta mleti. Potom zaustaviti i sa zidova spatulom skinuti pastu, vratiti na dno i ponoviti proces. Dodati ulje dok ne postane glatka, ali gusta pasta. Ukoliko volite ukus može se dodati i sok od pola limuna.

Kad je gotovo, sipa se u staklenu teglu i moze da stoji u frizideru i do dve nedelje.

TAHINI - PASTA OD SUSAMA