SVEČANI VENAC
Course: glavno jelo
Sastojci
- 500 g govedine
- 250 g svinjetine
- so i biber
- 3 čena belog luka
- 2 cela jaja
- 1 žumance
- 2 kriške hleba
- malo mleka
- 1 kg spanaća
- malo putera
- čaša milerama
- malo ulja
- 100 g suve slanine
- veza peršunovog lišća
- za preliv još pola čaše milerama
Upustvo
- Hleb potopiti u mleko. Meso pomešati sa jajima i žumancetom, dodati iscečen hleb i iseckan beli luk pa masu podeliti na 4 dela.
- Spanać očistiti, oprati, probariti i sitno iseckati pa propržiti na puteru. Pečurke očistiti, iseckati, dinstati na puteru a pred kraj dodati mileram pa još malo dinstati.
- Dobro podmazati ravni kalup od kuglofa pa u njega ređati meso, spanać, meso, pečurke, opet meso, i u rerni na 175 stepeni peći 45 minuta.
- Izručiti na zagrejan tanjir, udubljenje popuniti režnjevima ispržene suve slanine, preliti mileramom i posuti seckanim peršunovim lišćem.