SVEČANI VENAC

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 500 g govedine
  • 250 g svinjetine
  • so i biber
  • 3 čena belog luka
  • 2 cela jaja
  • 1 žumance
  • 2 kriške hleba
  • malo mleka
  • 1 kg spanaća
  • malo putera
  • čaša milerama
  • malo ulja
  • 100 g suve slanine
  • veza peršunovog lišća
  • za preliv još pola čaše milerama

Upustvo

  • Hleb potopiti u mleko. Meso pomešati sa jajima i žumancetom, dodati iscečen hleb i iseckan beli luk pa masu podeliti na 4 dela.
  • Spanać očistiti, oprati, probariti i sitno iseckati pa propržiti na puteru. Pečurke očistiti, iseckati, dinstati na puteru a pred kraj dodati mileram pa još malo dinstati.
  • Dobro podmazati ravni kalup od kuglofa pa u njega ređati meso, spanać, meso, pečurke, opet meso, i u rerni na 175 stepeni peći 45 minuta.
  • Izručiti na zagrejan tanjir, udubljenje popuniti režnjevima ispržene suve slanine, preliti mileramom i posuti seckanim peršunovim lišćem.