Sastojci:

2 litre supe od juče ili neki dobar bujon
50 g putera
3 kašike ulja
4 srednje glavice crnog luka
šećer (najbolje braon)
2 kašike brašna
1 dl belog vina
muškatni oraščić
So, biber

Priprema:

Očišćen luk iseckajte na listiće koji ne treba da budu jako tanki. Dok to radite, u tiganju otopite i ugrejte puter i ulje. Dodajte naseckan luk i dinstajte desetak minuta, pa dodajte i jednu kafenu kašičicu šećera.

Nakon toga pažljivo dinstajte, uz redovno mešanje, najmanje dvadesetak minuta, a po potrebi i duže. Luk ne sme da izgori, ali treba da promeni boju u braon. Kad budete zadovoljni bojom, dodajte u luk brašno i dobro promešajte. Radite to petnaestak sekundi i onda počnite da dosipate supu ili bujon napravljen od kocke za supu.

Kad sve postane tečno, prebacite to u sud u kom vam je ugrejana supa i kuvajte na laganoj vatri. Nakon pola sata kuvanja na laganoj vatri dodajte vino, malo narendanog muškatnog oraščića, soli ako je potrebno i malo mlevenog bibera.

Ako želite da upotpunite ovu supu, propržite na puteru malo kockica starog hleba, naspite supu u činije i stavite kockice hleba. Narendajte malo parmezana i stavite u rernu blizu gornjeg grejača da se sir istopi i malo zapeče.

SUPA OD LUKA