Sastojci:

Za podizanje kvasca:

3 dl mlakog mleka

1 kašika šećera

1 kvasac

Za testo:

2 dl mlake vode

2 kašike šećera

1 jaje

1 kašičica soli

pola dl ulja

oko 1 kg brašna

salo sa brašnom za premazivanje

nadev po želji

šećer u prahu

Priprema:

U 3 dl toplog mleka, 1kašika šećera staviti jedno pakovanje kvasca da se podigne. Uzeti posudu za mešenje testa, sipati 2 dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 kašičicu soli, celo jaje, malo ulja, i dodati kvasac koji se podigao u mleku. Potrebno je oko 1 kg brašna. Brašno  dodavati i mesiti,da se umesi ne jako čvrsto testo. Mesiti da testo bude glatko. Kad je umešeno, testo podići i brašnom posuti posudu i testo vratiti, prekriti i ostaviti da se podigne.

Mesto gde se ostavi testo treba da je toplo, i treba da stoji oko 1h, da bi udvostručilo masu. Sada testo izvadimo iz posude na dasku koju smo posuli brašnom. Od testa napravimo jufku i oklagijom rastanjimo testo u obliku kvadrata.

Testo premažemo salom. Salo smo predhodno samleli bez opni, na mašini za meso, stavili malo brašna i umutili.U salo stavljamo brašno da nam kolači nisu  masni. Sada testo savijemo, preklapamo, sa sve četiri strane. Prvo od nas kako smo okrenuti testu, pa odozgo prema nama, pa leva strana prema sredini, pa na kraju desna  strana prema levoj. Ovako savijeno testo, kao kocka prekrijemo salvetom platnenim i ostavimo da stoji 20 min.

Rastanjimo oklagijom premažemo salom i istim redom savijamo.Testo se tri puta rasteže i savija, a 1-2x premazuje. Sada ovako pripremljeno testo oklagijom tanjimo, sečemo odgovarajuće širine stavljamo fil po sredini testa, mak, mleveni orasi, višnje, pekmez, po želji uvijemo u štrudlu, rolat, i stavljamo u tepsiju za pečenje.

Od ovog testa možemo praviti i kiflice. Pečemo na 220 stepeni C. Pečene štrudlice sečemo tople i odmah valjamo u prah šećer.

ŠTRUDLICE SA SALOM

Course: desert