Sastojci:

Za podizanje kvasca:

3 dl mlakog mleka

1 kašika šećera

1 kvasac

Za testo:

2 dl mlake vode

2 kašike šećera

1 jaje

1 kašičica soli

pola dl ulja

oko 1 kg brašna

mast, maslac, ili ulje za premazivanje

Za nadev:

400 g sitnog sira

1 dl kisele pavlake

2 jajeta

so

Priprema:

U 3dl mlakog mleka dodati 1 kašiku šećera, izmrviti 1 pakovanje kvasca i ostaviti da se podigne.

U posudu u koju ćemo mesiti sipamo 2dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 jaje, 1kašičicu soli, pola dl ulja, i dodamo podignut kvasac.

Polako dodajemo brašno i mesimo testo dok ne bude glatka masa, za ovo testo potrebno je oko 1 kg brašna, malo ostane.

Kada smo umesili ne previše čvrsto, i ne lepi se za ruke, malo pospemo brašnom gore testo. Prekrijemo čistim platnenim salvetom i ostavimo na toplo mesto da stoji oko 1 h, da se podigne.

Kada se testo podiglo vadimo na dasku koju smo posuli brašnom, delimo na 4 dela, pravimo jufke, skružimo, malo rastinjimo, kao lepinja, i ostavimo još 20min da stoji.

Sada uzimamo tu jednu jufku premažemo umućenom mašću ili malo maslacem, uljem, stavimo na stolnjak i razvlačimo testo veličine tepsije u kojoj ćemo peći štrudle.

Za 2 štrudle potrebno je oko 400 g sitnog sira i 1 dl pavlake, koje sjedinimo sa 2 umućena jaja. Malo posolimo i premažemo već pripremljeno testo, uvijemo u rolat.

Štrudlu stavimo u podmazanu tepsiju da odstoji oko 20 min. Premažemo štrudlu gore umućenim margarinom, mašću ili uljem i stavimo da se peče u zagrejanu rernu na 220 stepeni C.

ŠTRUDLE SA SIROM

Course: hladno predjelo, toplo predjelo