ŠTRUDLE SA SIROM
Course: hladno predjelo, toplo predjelo
Sastojci
Za podizanje kvasca:
- 3 dl mlakog mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- Za testo:
- 2 dl mlake vode
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- pola dl ulja
- oko 1 kg brašna
- mast maslac, ili ulje za premazivanje
Za nadev:
- 400 g sitnog sira
- 1 dl kisele pavlake
- 2 jajeta
- so
Upustvo
- U 3dl mlakog mleka dodati 1 kašiku šećera, izmrviti 1 pakovanje kvasca i ostaviti da se podigne.
- U posudu u koju ćemo mesiti sipamo 2dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 jaje, 1kašičicu soli, pola dl ulja, i dodamo podignut kvasac.
- Polako dodajemo brašno i mesimo testo dok ne bude glatka masa, za ovo testo potrebno je oko 1 kg brašna, malo ostane.
- Kada smo umesili ne previše čvrsto, i ne lepi se za ruke, malo pospemo brašnom gore testo. Prekrijemo čistim platnenim salvetom i ostavimo na toplo mesto da stoji oko 1 h, da se podigne.
- Kada se testo podiglo vadimo na dasku koju smo posuli brašnom, delimo na 4 dela, pravimo jufke, skružimo, malo rastinjimo, kao lepinja, i ostavimo još 20min da stoji.
- Sada uzimamo tu jednu jufku premažemo umućenom mašću ili malo maslacem, uljem, stavimo na stolnjak i razvlačimo testo veličine tepsije u kojoj ćemo peći štrudle.
- Za 2 štrudle potrebno je oko 400 g sitnog sira i 1 dl pavlake, koje sjedinimo sa 2 umućena jaja. Malo posolimo i premažemo već pripremljeno testo, uvijemo u rolat.
- Štrudlu stavimo u podmazanu tepsiju da odstoji oko 20 min. Premažemo štrudlu gore umućenim margarinom, mašću ili uljem i stavimo da se peče u zagrejanu rernu na 220 stepeni C.