ŠTRUDLE SA SIROM

Course: hladno predjelo, toplo predjelo

Sastojci

Za podizanje kvasca:

  • 3 dl mlakog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kvasac
  • Za testo:
  • 2 dl mlake vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • pola dl ulja
  • oko 1 kg brašna
  • mast maslac, ili ulje za premazivanje

Za nadev:

  • 400 g sitnog sira
  • 1 dl kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • so

Upustvo

  • U 3dl mlakog mleka dodati 1 kašiku šećera, izmrviti 1 pakovanje kvasca i ostaviti da se podigne.
  • U posudu u koju ćemo mesiti sipamo 2dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 jaje, 1kašičicu soli, pola dl ulja, i dodamo podignut kvasac.
  • Polako dodajemo brašno i mesimo testo dok ne bude glatka masa, za ovo testo potrebno je oko 1 kg brašna, malo ostane.
  • Kada smo umesili ne previše čvrsto, i ne lepi se za ruke, malo pospemo brašnom gore testo. Prekrijemo čistim platnenim salvetom i ostavimo na toplo mesto da stoji oko 1 h, da se podigne.
  • Kada se testo podiglo vadimo na dasku koju smo posuli brašnom, delimo na 4 dela, pravimo jufke, skružimo, malo rastinjimo, kao lepinja, i ostavimo još 20min da stoji.
  • Sada uzimamo tu jednu jufku premažemo umućenom mašću ili malo maslacem, uljem, stavimo na stolnjak i razvlačimo testo veličine tepsije u kojoj ćemo peći štrudle.
  • Za 2 štrudle potrebno je oko 400 g sitnog sira i 1 dl pavlake, koje sjedinimo sa 2 umućena jaja. Malo posolimo i premažemo već pripremljeno testo, uvijemo u rolat.
  • Štrudlu stavimo u podmazanu tepsiju da odstoji oko 20 min. Premažemo štrudlu gore umućenim margarinom, mašću ili uljem i stavimo da se peče u zagrejanu rernu na 220 stepeni C.