STARINSKA POSLASTICA

Course: desert

Sastojci

  • 1 l slatke pavlake
  • 1/2 l vanil krema
  • patišpanj od 4 jajeta
  • pekmez od jagoda
  • 1/4 l belog vina
  • 1/8 l brendija ili konjaka
  • 1/8 l vode
  • 1/8 kg badema

Upustvo

  • Patišpanj treba da bude bajat, a vodu, belo vino i brendi pomešati. Kad to bude gotovo, onda premazati pekmezom dno staklene činije u kojoj se kolač pravi.
  • Patišpanj raseći napola, namočiti u razblaženo vino i staviti preko pekmeza u činiju. Onda uzeti isečeni badem i poprskati ga po testu, a sve to preliti kremom.
  • Posle toga dođe opet pekmez, pa natopljeni patišpanj i krem. Kolač treba u sredini da se uzdiže.
  • Pavlaku ulupati, pošećeriti i kroz špric ukrasiti kolač po ukusu. Kao ukras može se upotrebiti i ušećereno voće.
  • Ovu poslasticu treba napraviti nekoliko sati pre obroka, ali se pavlaka stavlja kada se kolač iznosi na sto.