STARINSKA POSLASTICA
Course: desert
Sastojci
- 1 l slatke pavlake
- 1/2 l vanil krema
- patišpanj od 4 jajeta
- pekmez od jagoda
- 1/4 l belog vina
- 1/8 l brendija ili konjaka
- 1/8 l vode
- 1/8 kg badema
Upustvo
- Patišpanj treba da bude bajat, a vodu, belo vino i brendi pomešati. Kad to bude gotovo, onda premazati pekmezom dno staklene činije u kojoj se kolač pravi.
- Patišpanj raseći napola, namočiti u razblaženo vino i staviti preko pekmeza u činiju. Onda uzeti isečeni badem i poprskati ga po testu, a sve to preliti kremom.
- Posle toga dođe opet pekmez, pa natopljeni patišpanj i krem. Kolač treba u sredini da se uzdiže.
- Pavlaku ulupati, pošećeriti i kroz špric ukrasiti kolač po ukusu. Kao ukras može se upotrebiti i ušećereno voće.
- Ovu poslasticu treba napraviti nekoliko sati pre obroka, ali se pavlaka stavlja kada se kolač iznosi na sto.