STANINA TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 6 jaja
  • 300 g masti
  • 500 g šećera
  • pola l mleka
  • 10 g kvasca
  • 600 g brašna
  • sok od 1 limuna
  • pekmez po ukusu

Upustvo

  • Umutiti 6 žumanaca, 300 g masti i 400 g šećera.
  • Zatim zamesiti pola litre mleka i 10 g kvasca sa 100 g brašna. Testo ostaviti da malo nakisne.
  • Sastaviti masu od žumanaca, masti i šećera sa nakisnutim testom.
  • Dodati 500 g brašna, zamesiti sve zajedno i staviti pleh dajući torti željeni oblik, okrugli ili četvrtasti. Peći samo do pola.
  • U međuvremenu preostalih 6 belanaca, 100 g šećera i sok od 1 limuna mutiti dok ne postane čvrst sneg.
  • Na pola zapečenog testa premazati slojem pekmeza, a preko pekmeza staviti pripremljeni sneg. Vratiti u rernu da se dopeče.