ŠPANSKI KOLAČI
Course: desert
Sastojci
- 5 belanaca
- sitan šećer
- pola štapića vanile
- 250 g badema
Upustvo
- Koliko teže 5 belanaca, toliko uzeti sitnog šećera i pola štapića vanile. U činiju staviti belanca, šećer, uzduž rasečenu vanilu i ulupati dok se ne pretvori u penastu masu.
- U međuvremenu grejati u većoj šerpi vodu, pa kad se zagreje, staviti šerpu sa ovom masom u tu vruću vodu i neprestano jako lupati žicom dok masa ne postane gusta.
- Izvaditi činiju i lupati još 2 minuta.
- 250 g obarenog , oljuštenog i dobro osušenog badema samleti i staviti na dasku za kolače, pa badem podjednako raširiti.
- Iz činije kašičicom vaditi masu i stavljati gomilice, pa ih okretati u bademu i praviti duguljast oblik u vidu kiflica. Uzeti tepsiju i stavljati na nju ove kiflice uvaljane u badem, pa ih u rerni sušiti.
- Kiflice moraju ostati bele i sasvim suve. Kad se izvade iz rerne uvaljati ih u šećer i služiti.