ŠPANSKI KOLAČI

Course: desert

Sastojci

  • 5 belanaca
  • sitan šećer
  • pola štapića vanile
  • 250 g badema

Upustvo

  • Koliko teže 5 belanaca, toliko uzeti sitnog šećera i pola štapića vanile. U činiju staviti belanca, šećer, uzduž rasečenu vanilu i ulupati dok se ne pretvori u penastu masu.
  • U međuvremenu grejati u većoj šerpi vodu, pa kad se zagreje, staviti šerpu sa ovom masom u tu vruću vodu i neprestano jako lupati žicom dok masa ne postane gusta.
  • Izvaditi činiju i lupati još 2 minuta.
  • 250 g obarenog , oljuštenog i dobro osušenog badema samleti i staviti na dasku za kolače, pa badem podjednako raširiti.
  • Iz činije kašičicom vaditi masu i stavljati gomilice, pa ih okretati u bademu i praviti duguljast oblik u vidu kiflica. Uzeti tepsiju i stavljati na nju ove kiflice uvaljane u badem, pa ih u rerni sušiti.
  • Kiflice moraju ostati bele i sasvim suve. Kad se izvade iz rerne uvaljati ih u šećer i služiti.