ŠPANSKI FRIKO

Sastojci

  • 250 g goveđeg mesa
  • 250 g svinjskog mesa
  • 6 kašika ulja
  • so biber, aleva papriku (ljuta)
  • 1 dl supe
  • 1 lovorov list
  • 40 g crnog luka
  • 1 kg krompira
  • 2 dl pavlake
  • 30 g margarina

Upustvo

  • Meso oprati u komadu, a zatim ga malo osušiti krpom i iseći u manje kocke.
  • Zagrejati oko 30 g ulja, staviti u njega meso i na nešto jačoj vatri oko 5 minuta ga peći, dodati zatim so, biber i papriku, doliti toplu čorbu, lovorov list i na umerenoj vatri, poklopljeno, omekšavati oko 20 minuta.
  • Luk i krompir oljuštiti i iseći u tanke kolutove. Preostalo ulje zagrejati, dodati mu isečen luk i dinstati ga oko 3 minuta da malo porumeni.
  • Vatrostalni sud malo uljem namazati, pa slagati red krompira, red mesa i red luka. Svaki red krompira pobiberiti, posoliti i dodati mu malo aleve paprike. Poslednji red treba da je krompir.
  • Preliti sve razmućenom pavlakom i dodati nekoliko komadića maslaca ili margarina. Sud prekriti aluminijumskom folijom u predhodno zagrejanoj rerni i peći oko 60 minuta.
  • Uz friko poslužiti zelenu salatu,cveklu ili krastavce kiseljene u slanom rastvoru.