SOS OD ŠARGAREPE I TIKVICE

Sastojci

  • 2-3 šargarepe
  • 1-2 tikvice
  • so malo
  • suvi biljni začin malo
  • biber malo
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1-2 kašike rena
  • 3 kašike svinjske masti

Upustvo

  • Šargarepu očistiti, oprati i iseći na sitnije komade. Tikvice oljuštiti i iseći na komade.
  • U šerpu staviti isečenu šargarepu, mast i malo soli, pa poklopiti i dinstati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Povremeno promešati. Kada je šargarepa malo omekšala, dodati isečene tikvice, posuti malo suvog začina i bibera, poklopiti i nastaviti dinstanje dok sve ne omekša.
  • Kada je povrće dinstano, skinuti sa plotne i u istoj šerpi napraviti kremastu masu štapnim mikserom.
  • Dodati kiselu pavlaku i izmešati varjačom.
  • Dodati ren i izmešati. Proveriti ukus i po potrebi dodati soli.
  • Poslužiti toplo kao prilog mesu, ribi, krompiru ili kao hladan namaz.