Sastojci:

goveđa supa sa mesom

1/4 kg šunke

1/2 kg kupusa ribanca (kiselog)

2 glavice crnog luka

2-3 kašike masti

biber u zrnu

1 lovorov list

2 viršle

2-3 kisela krastavca

1 slana haringa

limun

masline

2 kašike kapra

1 kašičica sirćeta

lišće od peršuna

Priprema:

Skuvati goveđu supu kao obično. Izvaditi meso i iseći ga na sitnu parčad. Dodati 1/4 kg šunke, 1/2 kg kupusa ribanca (kiselog), 2 isečene glavice crnog luka i sve to zajedno propržiti sa 2 ili 3 kašike masti.

Sada staviti u lonac, naliti supom, dodati 3 zrna bibera, 1 lovor list i pristaviti da se polako kuva..

Napraviti običnu  zapršku i sipati u lonac da se i dalje kuva.

Sada 1 par viršli iseći na komade i ispržiti na tiganju. 2 ili 3 kisela krastavca iseći na komade. Jednu slanu haringu očistiti i izvaditi kosti. Izvaditi seme iz 4 ili 5 kolutova limuna. Uzeti nekoliko maslina i 2 kašike kapra.

Sve to zajedno sa viršlama staviti u čorbu. Usuti 1 kašičicu sirćeta, prokuvati jedanput, posuti iseckanim lišćem od peršuna i služiti.

Ko hoće, može u soljanku staviti isečenu pečenu piletinu ili teletinu koja je preostala od juče.

SOLJANKA

Course: glavno jelo