SLATKO OD KRUŠAKA

Course: desert

Sastojci

  • 1 kg krušaka
  • 500 g šećera
  • sok od 2 limuna
  • 200 ml vode

Upustvo

  • Odabrane kruške oljuštite pa isecite na manje komade i očistite. Rasporedite ih zatim u dubok pleh, pa pospite šećerom i prelijte sokom od dva limuna. Ostavite ih da odstoje 1-3 sata, da otpuste svoj sok. Nakon tog vremena dodajte i vodu, pa u rernu da se sve krčka.
  • Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni, a kruške krčkajte oko 2 sata. To zavisi od rerne do rerne – znaćete da su gotove kada omeknu, blago porumene i sirup postane gust.
  • Gotovo slatko izgleda isto kao i kada pripremate u šerpi – onda kada su kruške mekane i fino skuvane.
  • Slatko dok je toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem pa ih ušuškajte u ćebence ili krpama. Ostavite da se slatko tako ohladi na sobnoj temp. pa tek kada se skroz ohladi odložite u friz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto.
  • *Takođe, možete povećati količinu sastojaka srazmerno ako želite da pripremite veću količinu. Pazite samo, ako pripremate ovu varijantu, da vam sve kruške lepo stanu u pleh, i ostali potrebni sastojci. Birajte neki dublji pleh, tako da tokom krčkanja ne prska mnogo po rerni.
  • Savet: Slatko od krušaka možete praviti tako što ćete dodati neko drugo voće po vašem izboru, a da se ukusi fino slože. Slatko od krušaka i jabuka je veoma ukusno, a možete mu dodati cimet, orahe i vanilu i tako dobijete savršenu domaću poslasticu.