Najpre pripremiti rastvor, u 1 l vode dodati 10 g sode bikarbone, ovaj rastvor se koristi umesto krečne vode, na žalost mnogi od nas nisu u mogućnosti da pripreme krečnu vodu.
Soda bikarbona je odlična zamena krečnoj vodi, oljušteno grožđe potopljeno u ovom rastvoru neće promeniti boju a zrna će biti čvršća, tako da se pri kuvanju neće previše smekšati i raspadati.
Za pripremu slatka od ljuštenog grožđa valja odvojiti malo više vremena, puno strpljenja, želje i volje. Krupnije belo grožđe bez semena ili sa svega par semenki dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Skinuti zrdava i čvrsta zrna gožđa sa peteljke i uz pomoć malog nožića oljuštiti koru.
Ukoliko ima semenke izvaditi ih uz pomoć ukosnice i nakon ljuštenja desetak minuta pre kuvanja oljuštena zrna spustati u krečnu vodu ili u rastvoru vode i sode bikarbone (zavisi šta vam je dostupno).
U širu posudu za kuvanje staviti 1 kg šećera i 200 ml hladne vode. Na srednje jakoj vatri ukuvati sirup uz povremeno mešanje. Grožđe ocediti u đevđir i blago isprati od sode bikarbone uranjanjem u hladnu vodu. Ostaviti par minuta da se ocedi od viška tečnosti.
Ukuvanom sirupu lagano dodati pripremljeno grožđe i lepo ga rasporediti po sirupu. Posudu lagano protresti da sva zrna lepo urone u sirup. Slatko kuvati na srednje jakoj vatri bez mešanja.
Dovoljo je povremeno protresati šerpu i pokupljati penu koja se pri kuvanju pojavi na površini. U toku kuvanja na površini se mogu pojaviti i semenke iz grožđa u koliko nisu sve izvađene, obavezno ih pokupiti sa površine. Pri kraju kuvanja dodati kolutove limuna i šipku vanile.
Slatko kuvati dok sirup i zrna grožđa ne postanu staklasto prozirni, a sirup ne pada u kapima sa kašike. Ukuvano slatko skloniti sa šporeta, pokriti posudu vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se postepeno hladi.
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade.
Ohlađeno slatko naliti kašikom u sterilisane staklene tegle. Zatvoriti metalnim zatvaračima i ostaviti na suvo, tamno i hladno mesto do služenja.