SLATKA PITA

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 500 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 kašika sitnog šećera
  • so
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike kisele pavlake

Za nadev:

  • 100 g maslaca
  • 200 g sitnog šećera
  • 4 žumanceta
  • 280 g kiselog sremskog sira
  • 1 kašika brašna
  • 4 belanceta

Upustvo

  • Na dasku za mešenje prosejati pola kg oštrog brašna, staviti 250 g maslaca, 1 kašiku sitnog šećera, malo soli, 2 žumanceta, i 2 kašike kisele pavlake.
  • Dobro testo izmesiti, razviti ga na dasci i podeliti na dva dela. Namazati pleh maslacem, pa u taj pleh staviti 1 deo testa. Zatim pitu nadevati.
  • Za nadev nam je potrebno izmešati 100 g maslaca, 200 g sitnog šećera, i 4 žumanceta. Mešati 1/4 sata, a zatim dodati 280 g propasiranog kiselog sremskog sira, 1 kašiku brašna i čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta.
  • Taj nadev prevući preko prve polovine testa u plehu, a zatim nadev pokriti drugim delom testa. Pleh staviti u pećnicu i pitu rumeno ispeći.
  • Pečenu pitu iseći i posuti je šećerom zamirisanim vanilom.
  • Testo za ovu pitu mora se raditi na hladnom mestu, jer se inače pri radu kida. Sir treba da bude što masniji.