ŠKOTSKA ČORBA

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 1 kg ovčijeg vrata
  • 1 l vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 keleraba
  • 1 kašika geršle
  • 1/2 kašike iseckanog peršuna
  • 1/4 kašičice bibera
  • soli po ukusu

Upustvo

  • Najbolje je upotrebiti mršaviji gornji deo ovčijeg vrata, ali ga predhodno potopiti u toplu vodu da izađe krv. Posle iseći meso na komade dva prsta debele.
  • Meso staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. Dobro oprati šargarepu, luk i kelerabu, sitno iseći na kockice u veličini graška, pa spustiti u čorbu zajedno sa geršlom, biberom, i solju i pustiti da tiho vri oko dva i po sata, stalno skidajući penu. Nipošto ne dopustiti da čorba naglo ključa, jer će meso ostati tvrdo.
  • Otprilike na četvrt sata pre serviranja dodati pola kašičice iseckanog peršuna. Meso služiti zajedno sa čorbom u dubokoj činiji ili ga izneti kao zasebno jelo.