ŠKOTSKA ČORBA
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 1 kg ovčijeg vrata
- 1 l vode
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 keleraba
- 1 kašika geršle
- 1/2 kašike iseckanog peršuna
- 1/4 kašičice bibera
- soli po ukusu
Upustvo
- Najbolje je upotrebiti mršaviji gornji deo ovčijeg vrata, ali ga predhodno potopiti u toplu vodu da izađe krv. Posle iseći meso na komade dva prsta debele.
- Meso staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. Dobro oprati šargarepu, luk i kelerabu, sitno iseći na kockice u veličini graška, pa spustiti u čorbu zajedno sa geršlom, biberom, i solju i pustiti da tiho vri oko dva i po sata, stalno skidajući penu. Nipošto ne dopustiti da čorba naglo ključa, jer će meso ostati tvrdo.
- Otprilike na četvrt sata pre serviranja dodati pola kašičice iseckanog peršuna. Meso služiti zajedno sa čorbom u dubokoj činiji ili ga izneti kao zasebno jelo.