SICILIJANSKA KAPONATA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 700 g plavog patlidžana
- 1 glavica crnog luka
- 1 celer manji
- 1 čen belog luka
- 700 g paradajza
- 10 komada zelenih maslina
- 2 kašike kapara
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašika šećera
- so po potrebi
- biber po potrebi
- maslinovo ulje po potrebi
- rendani tvrdi sir po potrebi
Upustvo
- Patlidžan operite, oljuštite i isecite na krupne kocke. Stavite ga u činiju i prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja i rukama promešajte da bi svaku kockicu bar malo podmazali.
- Zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslinovog ulja i pržite patlidžan. Ovo uradite u više tura, da bi svaka kockica dobila zlatkastu boju. Pre svake ture u tiganj dodajte po kašiku maslinovog ulja. Prženi patlidžan izvadite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom i ostavite sa strane.
- Prebrišite tiganj kuhinjskim ubrusom, zagrejte ga, pa dodajte dve kašike maslinovog ulja. Dodajte crni luk i celer pa ih pržite pet minuta, potom dodajte izgnječeni beli luk i pržite još 1-2 minuta.
- Dodajte paradajz, koji ste u međuvremenu oljuštili i isekli na kockice, šećer i sirće, pa promešajte. Masline očistite od koštica i krupno iseckajte, pa dodajte u paradajz zajedno sa kaparima. Poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po svom ukusu, promešajte i krčkajte otklopljeno dok veći deo tečnosti ne ispari. Dodajte prženi patlidžan i kuvajte još pet minuta. Servirati toplo, po želji posuto rendanim sirom.